Jemen

Jemen

Jemen

Jemen, gelegen in het zuidwesten van het Arabisch Schiereiland, biedt een rijke cultuur, historische steden, adembenemende landschappen en traditionele architectuur.

Beste reistijd Jemen: oktober t/m februari
Visum nodig: ja
Vliegduur: 4,5 uur
Taal: Arabisch
Inentingen: Geen

Reisadvies Jemen: De Nederlandse overheid raadt alle reizen naar en in Jemen sterk af.

Tien bezienswaardigheden Jemen:

 1. Sanaa – De hoofdstad van Jemen met zijn oude stad, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat vanwege de unieke architectuur en historische gebouwen.
 2. Shibam – Ook wel bekend als “het Manhattan van de woestijn”, een stad met hoog oprijzende torenhuizen van leem, die op de werelderfgoedlijst staan.
 3. Wadi Hadramaut – Een spectaculair woestijnlandschap met smalle ravijnen, oude dorpen en de beroemde stad Shabam.
 4. Socotra – Een afgelegen eiland met een ongerepte natuur, bekend om zijn unieke flora en fauna, waaronder de iconische drakenbloedbomen.
 5. Al-Mahwit – Een historische stad met oude paleizen, forten en traditionele architectuur, gelegen op een schilderachtige locatie in de bergen.
 6. Marib – Een archeologische site met ruïnes van de oude stad Marib, die ooit de hoofdstad van het Sabaean-rijk was.
 7. Al Mukalla – Een kuststad met prachtige stranden, een kleurrijke vismarkt en historische gebouwen, waaronder het Sultanpaleis.
 8. Al-Hajarah – Een historische stad met steile lemen huizen en indrukwekkende vestingwerken, gelegen op een klif en omringd door bergen.
 9. Taiz – Een historische stad met oude moskeeën, forten en een levendige oude binnenstad, bekend om zijn traditionele architectuur.
 10. Zabid – Een historische stad die bekend staat om zijn islamitische architectuur en oude universiteit, met prachtige lemen gebouwen en smalle straatjes.

Vijf interessante feiten over Jemen:

 1. Oude beschavingen: Jemen wordt beschouwd als een van de oudste bewoonde regio’s ter wereld. Het land heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het Sabaean-rijk en heeft sporen van oude beschavingen en archeologische vindplaatsen.
 2. Qat-traditie: Het kauwen van qat, een stimulerende plant, is een wijdverbreide traditie in Jemen. Het wordt vaak gebruikt tijdens sociale bijeenkomsten en heeft invloed op het dagelijks leven en de cultuur van het land.
 3. Architecturale uniciteit: Jemen staat bekend om zijn unieke architectuur, met name de lemen torenhuizen die “toren van klei” worden genoemd. Deze torenhuizen, gebouwd van leem en stro, zijn een opvallend kenmerk van de traditionele Jemenitische architectuur.
 4. Koffie-erfgoed: Jemen wordt beschouwd als de bakermat van koffie. Het land heeft een lange geschiedenis in de koffieproductie en export, met beroemde koffieregio’s zoals Mocha en Mattari die internationaal bekend zijn.
 5. Socotra’s unieke flora en fauna: Het eiland Socotra, onderdeel van Jemen, herbergt een uniek ecosysteem met een verbazingwekkende verscheidenheid aan zeldzame planten en dieren. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt vaak omschreven als een “buitenaards landschap” vanwege zijn surrealistische uiterlijk.

Hulp nodig bij het boeken van je vakantie? Neem contact met ons op.